Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Η ομιλία του Προέδρου της ΠΟΣΠΥΔ στην Επιτροπή της Βουλής

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, κ. Υφυπουργέ, κ. Βουλευτές,
Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση που μας απευθύνατε και χαιρετίζουμε την προσπάθεια που καταβάλει η Κυβέρνηση για την επίλυση του εργασιακού ζητήματος των 5.385 συμβασιούχων πυροσβεστών.
Ευελπιστούμε στο επίμαχο νομοσχέδιο να μπορέσουν να συμπλεύσουν όλα τα πολιτικά κόμματα, ούτως ώστε να βρεθεί η λύση στο εργασιακό μας πρόβλημα.
Γνωρίζετε ότι ο θεσμός του συμβασιούχου πυροσβέστη υπάρχει εδώ και 13 χρόνια, και συγκεκριμένα από το 1998 που ανατέθηκε η δασοπυρόσβεση στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ συνάδελφοι μας οι οποίοι απασχολούνται και σήμερα στο Πυροσβεστικό Σώμα πρωτοπροσλήφθηκαν το 1974 από τη Δασική Υπηρεσία. Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχουν πάνω από 22 νεκροί και δεκάδες τραυματίες συμβασιούχοι πυροσβέστες όλα αυτά τα χρόνια.
Η δε Ομοσπονδία που ιδρύθηκε το 2003, έχει να επιδείξει 7 χρόνια συνδικαλιστικού αγώνα, με πάνω από 45 συλλαλητήρια, με πάνω από 7.000 έγγραφα αλληλογραφίας εντός και εκτός Ελλάδος, με 5 χρόνια Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και με πάνω από 450 παρουσίες στα ΜΜΕ (τηλεόραση, εφημερίδες, ραδιόφωνα) και πολλές άλλες ενέργειες.
Κάναμε μια μικρή αναφορά στα παραπάνω για να θυμηθούμε όλοι το σημαντικό έργο που επιτελείται από τους συμβασιούχους πυροσβέστες για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας της χώρας. Πάντα ήμασταν στην πρώτη γραμμή, από μεράκι, από αγωνία, από ανάγκη, από αγάπη, ξενυχτώντας μερόνυχτα να γλιτώσουμε μια σπιθαμή δάσους στις περιοχές που ζούμε, όλοι μαζί, μεγάλοι, μικροί, μορφωμένοι και μη.
Ζητάμε λοιπόν αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα μας και αφού λάβετε σοβαρά υπόψη σας το γεγονός ότι η απορρόφηση μας στο Πυροσβεστικό Σώμα λειτουργεί προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου καθώς σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η πρόσληψη ενός πολίτη σε οικονομικό επίπεδο ισοδυναμεί με την πρόσληψη 5 συμβασιούχων πυροσβεστών, να εξαντλήσετε όλοι σας όλα τα περιθώρια ώστε να μην χάσει κανείς συνάδελφος την δουλειά του και να απορροφηθούν στη ρύθμιση όσο το δυνατό περισσότεροι συμβασιούχοι πυροσβέστες.
Σας υπενθυμίζουμε επίσης ότι συζητάμε για ρύθμιση 5ετίας και όχι για μονιμοποίηση.
Από τα στοιχεία που υπάρχουν στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος απασχολήθηκαν μέχρι 31/10/2010 5.387 συμβασιούχοι πυροσβέστες.
Από αυτούς 4.707 (ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί) ηλικίας από 18 έως 62 ετών, είναι ικανοί με απολυτήριο στρατού Ι1.
657 συνάδελφοι ηλικίας 21-62 ετών είναι απόφοιτοι Δημοτικού προ έτους 1980,
3.525 συνάδελφοι ηλικίας 21-62 ετών έχουν μόρφωση Γυμνασίου, Λυκείου, ΑΕΙ, ΤΕΙ. Άρα ΣΥΝΟΛΟ 4.182
110 άτομα δεν έχουν τελειώσει Δημοτικό και Γυμνάσιο.
415 άτομα είναι απόφοιτοι Δημοτικού μετά το 1980 (από τα οποία περίπου 250 άτομα ήδη φοιτούν στα σχολεία 2ης Ευκαιρίας).
500 άτομα είναι από 49 έως 62 ετών οι οποίοι έχουν και στην πλειοψηφία 15-20 χρόνια προϋπηρεσίας.
Θεωρούμε ότι στην εν λόγω ρύθμιση πρέπει να ξεκαθαριστεί:
Α) Εάν η ρύθμιση θα γίνει άμεσα ή σε βάθος 3ετίας.
Β) Σε τι ποσοστό και ποιος θα είναι ο αριθμός των θέσεων που θα καλυφθεί από συμβασιούχους πυροσβέστες.
Γ) Θα περάσουν ξανά από ιατρικές εξετάσεις οι συμβασιούχοι πυροσβέστες δεδομένου ότι κάθε έτος υποβαλλόμαστε σε αυτές τις διαδικασίες; Αν ναι, θα ισχύσει ο πίνακας που ισχύει για τους εν ενεργεία πυροσβέστες;
Δ) Παράλληλα δεν απαλείφτηκε το άρθρο 15 παρ. 3 γ) το εποχιακό εργατοτεχνικό προσωπικό που προσελήφθη για την εκτέλεση προγραμμάτων αντιπυρικής προστασίας της χώρας σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 20 του Ν.2538/1997.
(Ε) Στην παράγραφο 10 του άρθρου 15 «μετατίθενται με Απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος», πρέπει να απαλειφθεί και να ισχύσει ότι προβλέπεται και για το μόνιμο προσωπικό και να αποδώσει η εμπειρία μας στον τόπο εργασίας μας.
(ΣΤ) Στην παράγραφο 16 του άρθρου 15 να απαλειφθεί «Το προσωπικό αυτό υπάγεται και στην ασφάλιση των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας του πυροσβεστικού προσωπικού, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για το προσωπικό αυτό».
(Ε) Απάλειψη της παραγράφου Α (έτος 2008-2010).
(Ζ) Να υπάρξει αύξηση του ορίου ηλικίας και για άνω των 49 ετών δεδομένου ότι μένουν εκτός ρύθμισης όσοι ήταν 49 ετών μέχρι 31/12/2010 και αν γίνει σταδιακά πρόσληψη σε βάθος 3ετίας τότε θα μείνουν εκτός και όσοι συνάδελφοι είναι ακόμα και 47 ετών σήμερα.
Άρθρο 3: Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προκήρυξη και οι 415 συνάδελφοι που έχουν αποφοιτήσει από το Δημοτικό μετά το έτος 1980 δεδομένου ότι υπάρχει το προηγούμενο με τις καθαρίστριες δημοσίων σχολείων οι οποίες μολονότι δεν κατείχαν τον απαιτούμενο τίτλο σπουδών εντάχθηκαν βάσει του ΠΔ 164/2004 ως αορίστου χρόνου στο Ελληνικό Δημόσιο. Σας παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από το υπ’ αρ. πρωτ. ΔΙΠΙΔΑ Β. 181654/8398/ 16.05.2006 έγγραφο του ΥΠΕΣΔΔΑ «ως εκ τούτου στην περίπτωση των καθαριστριών που ΔΕΝ κατέχουν τον απαιτούμενο από το Προσοντολόγιο τίτλο σπουδών υποχρεωτικής εκπαίδευσης ΥΕ, δηλαδή απολυτήριο εξατάξιου Γυμνασίου ή Δημοτικού σχολείου για τους απόφοιτους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980, γίνεται δεκτό ότι είναι δυνατή η κατάταξή τους, με βάση τις διατάξεις του Π.Δ. 164/04 και του Ν.3320/05 και σύμφωνα με τα καθήκοντα που ασκούσαν σε οργανικές θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και χωρίς τίτλο σπουδών δεδομένου, μάλιστα ότι, κατά το χρόνο που συνήφθη η σύμβαση δεν τους ζητήθηκε το εν λόγω τυπικό προσόν».
Ομοίως ζητάμε μια αύξηση του ορίου ηλικίας καθώς:
• Το όριο των 49 ετών που είχε τεθεί στο πόρισμα του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. αφορούσε μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο.
• Οι συνάδελφοι που μένουν εκτός ρύθμισης έχουν περιορισμένη δυνατότητα λόγω της ηλικίας τους προς ανεύρεση εργασίας.
• Οι συνάδελφοι αυτοί διαθέτουν δεκαετή και δεκαπενταετή προϋπηρεσία εμπειρία, ενώ επιπροσθέτως δεν συντρέχουν γι’ αυτούς κωλύματα συνταξιοδότησης όπως ορίζεται και στην υπ’ αρ. πρωτ. 84198/2010 απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε κοινοβουλευτική επερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Καβάλας κ. Π. Παπουτσή «για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος του ένστολου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η συμπλήρωση, στην περίπτωση απόλυσης λόγω κατάληψης από το όριο ηλικίας, 15ετή συνολική συντάξιμη υπηρεσία εκ της οποίας 10ετή τουλάχιστον πραγματική. Κατά συνέπεια στην περίπτωση κατάταξης στο Πυροσβεστικό Σώμα, ως μόνιμοι των συμβασιούχων πυροσβεστών θα τύχουν συντάξεως από την ιδιότητα αυτή γιατί, πέρα από την υπηρεσία στο Σώμα, θα υπολογισθεί στ διπλάσιο μέχρι 5 έτη η υπηρεσία στους πυροσβεστικούς σταθμούς, επιπλέον και η τυχόν ασφάλιση σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς, καθώς και η στρατιωτική τους θητεία».
Άρθρο 6: Οι πίνακες επιτυχόντων πρέπει να έχουν εξαντληθεί εντός τριών ετών διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην απορροφηθούν οι συνάδελφοι αφού το νομοσχέδιο αναφέρει ότι «ισχύει για 3 έτη».
Άρθρο 8: Απάλειψη του ορίου των 35 ετών.
Συνεπώς κ. Υπουργέ, κ. Υφυπουργέ, κ. Βουλευτές, μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση το σύνολο των συμβασιούχων πυροσβεστών χωρίς να υπάρχει πρόβλημα μόρφωσης, ούτε ηλικίας όπως σας έχουμε αιτιολογήσει, και ζητάμε συνεκτιμώντας όλοι σας το έργο των συμβασιούχων πυροσβεστών να απορροφήσετε όσο το δυνατό περισσότερους συμβασιούχους πυροσβέστες στο Πυροσβεστικό Σώμα, όσοι δε συνάδελφοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση να παραμείνουν και να εργαστούν στο Πυροσβεστικό Σώμα ως έχει.
Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Βουλευτές, άνθρωποι είμαστε με ανάγκες, με οικογένειες, πολύτεκνοι που ζούμε και σε παραμεθόριες περιοχές, πυρόπληκτες περιοχές σε όλη την Ελληνική επαρχία και αγωνιούμε κάθε μέρα να εξασφαλίσουμε τα προς το ζην για τις οικογένειες και τα παιδιά μας, έτσι θέλουμε να μας δείτε και όχι σαν αριθμούς. Έχουμε δουλέψει, έχουμε προσφέρει, έχουμε δώσει τις ζωές μας, αίμα και ιδρώτα. Αναγνωρίστε το μας. Το αξίζουμε αξιότιμοι κύριοι του Κοινοβουλίου. Αγωνιούμε κάθε μέρα όλοι μας. Κοντοί, ψηλοί, μεγάλοι μικροί, μορφωμένοι και μη.
Ας γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες όπως το έχουμε αποδείξει χρόνια τώρα θα είμαστε δίπλα σε όποιον είναι μαζί μας και το αποδεικνύουμε εμπράκτως καθημερινά.

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Η... άγνωστη ευημερία της Πελοποννήσου

 
...
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου οδεύει προς την… ευημερία, και ως εκ τούτου για την περίοδο 2014-2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περιορίσει σημαντικά τα κονδύλια για τα διαρθρωτικά ταμεία.
Παράλογα τα συμπεράσματα, καθώς η περιοχή έχει βαλτώσει, αλλά πέφτει θύμα των στατιστικών - σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής, Κ. Μουσουρούλης, υπεύθυνος του Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου άλλαξε κατηγορία με βάση τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και πέρασε από τις λεγόμενες «Περιφέρειες του στόχου 1» στις «Περιφέρειες σταδιακής μείωσης».
Και αυτό γιατί η στατιστική δίνει για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ΑΕΠ μεγαλύτερο από το 75% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών-μελών και μικρότερο από το 90% των 15. Η μείωση των κονδυλίων για όλες τις Περιφέρειες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία της στατιστικής για το 2008, το ΑΕΠ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αντιστοιχεί στο 4,4% του συνόλου της χώρας (περίπου όσο και των Περιφερειών Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας), ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέρχεται σε 17.709 ευρώ και με βάση αυτό βρίσκεται στη μέση της κατάταξης των Περιφερειών.
...
Πηγή: isthmos.gr

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Κατατέθηκε το Νομοσχέδιο

Κατατέθηκε στο πρωτόκολλο της Βουλής το Νομοσχέδιο "Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις" που αφορά και στον διαγωνισμό για τους "Πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης". Σε ενημέρωση του Προεδρείου της ΠΟΣΠΥΔ από το Υπουργείο, τονίστηκε ότι η ψήφιση του τελικού κειμένου θα γίνει από την Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, η ΠΟΣΠΥΔ έλαβε διαβεβαίωση από το Υπουργείο ότι θα γίνει δεκτό το αίτημά της και θα απαλειφθεί τελικά η διάταξη που προβλέπει ασφάλιση των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης στο επικουρικό ταμείο του ΠΣ, κάτι που θα οδηγούσε σε μείωση των καθαρών αποδοχών κατά τουλάχιστον 110€.
Το σχέδιο νόμου :
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/sxedionomou.pdf

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΠΥΔ

Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΠΥΔ μετά το 8ο Συνέδριο έχει ως εξής:
  1. Πρόεδρος : Παπαντώνης Κων/νος
  2. Γεν. Γραμματέας : Φαραντάκης Αλέξανδρος
  3. Αναπλ. Πρόεδρος : Κωνσταντουδάκης Διονύσης
  4. Β' Αναπλ. Πρόεδρος : Γουρδουράκος Γεώργιος
  5. Ταμίας: Μουστάκας Κίμων
  6. Γρ. Τύπου & Δημ. Σχέσεων : Ντόντουλος Σέλευκος
  7. Γρ. Οργανωτικού : Καζαντσίδης Νίκος
  8. Αναπλ. Γραμματέας : Σοφός Γεώργιος
  9. Αναπλ. Ταμίας : Καραδημητρίου Αντώνης
  10. Μέλη: Παπαναστασίου Γιάννης , Χατζηγιαννάκης Μανώλης , Καστανίδης Γεώργιος , Πυργιώτης Απόστολος

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Αποτελέσματα καταμέτρησης για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΠΥΔ

Το νέο Δ.Σ.
  • Γουρδουράκος Γεώργιος, 90
  • Καζαντσίδης Νίκος 71
  • Καραδημητρίου Αντώνης 90
  • Κωνσταντουδάκης Διονύσης 101
  • Μουστάκας Κίμων 120
  • Ντόντουλος Σέλευκος 70
  • Παπαναστασίου Γιάννης 84
  • Παπαντώνης Κώστας 127
  • Σοφός Γιώργος 79
  • Φαραντάκης Αλέκος 130
  • Χατζηγιαννάκης Εμμανουήλ 89
  • Πυργιώτης Απόστολος 30
  • Καστανίδης Γιώργος 29
Σημ....
Δυστυχώς με το εκλογικό σύστημα της αναλογικής και με τον ξεχωριστό Διασπαστικό συνδυασμό μπήκαν μέσα στο Δ.Σ  άτομα  που πήραν 29 και 30 ψήφους και που τα Σωματεία τους δεν πάταγαν πουθενά και μόνο προβλήματα δημιούργησαν και μείναν απ' έξω  άτομα που έχουν αγωνιστεί ...